Tagomago eiland: waar bevindt zich het en wat er speciaal aan is

19 de juni de 2023
Nuria
Isla de Tagomago

Het eiland Tagomago is een privé-eiland in Ibiza, gelegen voor de oostkust en bekend dankzij de enige luxe villa op heel het eiland dat erop te vinden is en die vaak wordt gehuurd door beroemde miljonairs. Het is door de natuur/landschap waardoor dit eiland tot een beschermd landschap hoort.

Met een lengte van 1.525m en een breedte van 113 m is dit rots- en klifachtige eiland de afgelopen jaren een toevluchtsoord van privacy geworden voor internationale beroemdheden zoals Cristiano Ronaldo en Justin Bieber, evenals een van de favoriete oorden voor degenen die de kust van Ibiza en omgeving liever verkennen aan boord van een zeilboot of jacht. Het is geen eiland dat voor iedereen toegankelijk is, maar je kan het eiland wel bewonderen vanuit vele hoeken van de kust van Ibiza aangezien het slechts 1700 meter verderop ligt.

De ongerepte waarden van het eiland Tagomago

Dit eilandje gelegen in het noordoosten van Ibiza is een van de natuurlijke parels van de Balearen en de Middellandse Zee en heeft daarom de volgende beschermingsniveaus binnen het Natura 2000-netwerk: Zone of Special Conservation (ZEC), naast de opname in het natuurgebied van bijzonder belang van de Amunts. Het maakt ook deel uit van het zeereservaat van de noordoostkust van Ibiza-Tagomago, een zeegebied met een hoge ecologische en visserijwaarde dat zich uitstrekt tussen s’Argamassa, Punta des Jonc en het eiland Tagomago. Het maakt ook deel uit van het zeereservaat van de noordoostkust van Ibiza-Tagomago, een zeegebied met een hoge ecologische en visserijwaarde dat zich uitstrekt tussen s’Argamassa, Punta des Jonc en het eiland Tagomago.

Pardela balear isla Tagomago
Pardela balear. Foto via cram.org

De natuurlijke waarden liggen in het feit dat het de thuisbasis is van tal van endemische soorten of die worden bedreigd of met uitsterven worden bedreigd. Vanwege de rotsachtige aard is het bijvoorbeeld een van de toevluchtsoorden voor de Balearische pijlstormvogel (Puffinus mauretanicus), de meest bedreigde zeevogel van Europa, en Eleonora’s valk (Falco eleonorae). Het is ook de thuisbasis van een andere endemische rsoort van de hagedis, de Podarcis pityusensis tagomagensis, en van de Caretta caretta-schildpad, een andere opmerkelijke soort in Tagomago wiens leefgebied moet worden beschermd. Ook niet te vergeten, is de aanwezigheid van een groot aantal endemische planten uit de Balearen of Pitiusan (dat wil zeggen, van Ibiza en Formentera)

Wat is er op het eiland Tagomago?

Het privé-eiland Tagomago heeft, afgezien van zijn commerciële exploitatie, alleen natuurlijke en landschappelijke belangen, aangezien er geen culturele overblijfselen zijn. Deze unieke oppervlakte was een ongerept gebied en bood daardoor een toevluchtsoord aan zeevogels aan en werd alleen verstoord door de aanwezigheid van de vuurtorenwachter vanaf 1913, het jaar waarin de vuurtoren werd gebouwd, tot 1963, toen de nieuwe verlichting met acetyleengas leidde tot de terugtrekking van permanent personeel. Tegenwoordig is de vuurtoren van Tagomago nog steeds een referentiepunt op de scheepvaartroutes die Ibiza verbinden met Palma de Mallorca en Barcelona. De andere constructie van Tagomago is de privévilla die in de jaren tachtig is gebouwd en decennia lang op de markt is gebracht als een luxe huur verblijfplaats voor miljonair-beroemdheden.

faro de Tagomago isla ibiza
Tagomago. Foto via farsdebalears.com

Wat te doen op het eiland Tagomago?

Omdat het een privé-eiland is, is het gesloten voor bezoekers en kunnen er geen activiteiten op worden uitgevoerd. Eromheen kunt u echter genieten van verschillende interessante wateractiviteiten. Zoals een kajakroute, duiken en zelfs voor anker gaan voor de westkust

Kajakroute rond Tagomago

Als je van deze sport houdt, vind je hier een van de meest aantrekkelijke kajaktochten op Ibiza. Deze route van 12,2 km begint bij het Canal d’en Martí, bereikt het eiland en loopt er omheen, waarbij je een geologisch landschap van grote schoonheid ontdekt. (let op de route is geschikt voor gemiddeld en gevorderd niveau)

Duiken rond Tagomago voor alle niveaus

Rond dit eiland kun je genieten van een fantastische duik voor zowel beginners als gevorderden, de afdaling omvat -5 m, -15 m en -35 m. Deze duik heet Tagomago Norte Las Anclas en bereikt een maximale diepte van -39 m. Een ongelooflijk plan voor degenen die willen duiken op Ibiza!

Aanlegplaats op het eiland Tagomago

boeken vanuit de jachthaven van Santa Eulària des Riu is het eiland Tagomago, dat drie ankerplaatsen heeft. De meest aanbevolen is die bekend als Port de Tagomago, gelegen in het zuidwesten van het eiland. Deze aanlegplaats is ook een van de favorieten onder degenen die voor meerdere dagen een boot op Ibiza huren om de mooiste hoekjes van de kust en de kustlijn van Formentera te verkennen.

vista de Tagomago desde Ibiza
Tagomago. Foto via Wikipedia.

Waar kun je het eiland Tagomago zien vanaf Ibiza?

Het profiel van dit bekende eilandje is heel gemakkelijk te zien. Vanwege de nabijheid van Ibiza maakt het deel uit van de horizon en het zeegezicht van een groot deel van de noordoostelijke kust van het eiland. Je zal het kunnen bewonderen als je naar de stranden van Cala Sant Vicent, Aigües Blanques, Es Figueral en Pou des Lleó gaat (ga naar Torre d’en Valls).

Hoofd photo via Tagomago-island.com

Dit artikel is gepubliceerd in Rariteiten, en gelabeld als No items found

RESERVEER UW VOERTUIG MET MOTO LUIS