De werelderfgoedroute van Ibiza

25 de november de 2019
Motoluis Rent a Car Ibiza

Ons eiland heeft veel andere waarde´s buiten de stranden en baaien die u gemakkelijk kunt ontdekken met uw huurauto. Met de route van het werelderfgoed van Ibiza kun je vier plekken ontdekken die UNESCO in het jaar 1999 heeft opgenomen in de route Eivissa, Biodiversiteit en Cultuur, en deze laat je kennis maken met het natuurlijke en historische Ibiza.

Het werelderfgoed in Ibiza

Dit jaar is het de twintigste verjaardag van de opname van Ibiza op de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Met zijn verklaring en onder de naam Eivissa, Biodiversiteit en Cultureel, worden vier enclaves van het eiland beschermd en gewaardeerd: de dichte posidonia weiden die zich uitstrekken langs de kust van Ibiza, de Fenicische nederzetting van Sa Caleta, de Necropolis van Puig des Molins en de citadel die de hoofdstad van het eiland (Dalt Vila) bekroont. Deze route van het werelderfgoed van Ibiza kan het hele jaar door worden gedaan, maar als je in de zomer reist, raden we je aan vroeg in de ochtend te starten om zo de heetste uren te vermijden.

Begin van de route: Necropolis van de Puig des Molins

De necropolis en de nederzetting van Sa Caleta zijn twee belangrijke erfenissen van de Fenicisch-Carthaagse periode die ons vertellen over de prominente rol die het eiland speelde in de oude mediterrane economie. Deze route begint in de stad Ibiza, in de buurt van Dalt Vila, op de heuvel waar de belangrijkste necropolis van de westelijke Middellandse Zee zich bevindt. De archeologische vindplaats strekt zich uit over vijf hectare en heeft een doolhof van meer dan 3000 graven uitgehouwen in de rots uit de 6e eeuw voor Christus. Tijdens het bezoek kunt u enkele van deze graven zien, evenals het museum van de necropolis.

wat te zien in Ibiza musea van Ibiza necropolis van Puig des Molins
Necropolis van Puig des Molins, Ibiza. © Eivissa.es

Volgende stop: Dalt Vila

De citadel van Ibiza is een uitstekend voorbeeld van militaire architectuur uit de Renaissance, omdat de vestingwerken die in de 16e eeuw werden gebouwd in opdracht van koning Filips II intact zijn gebleven. UNESCO benadrukte niet alleen het goede behoud, maar ook de grote invloed die het heeft uitgeoefend op het concept van de vestingwerken van Spaanse nederzettingen in de Nieuwe Wereld. Vergeet niet om in uw wandeling door Dalt Vila het bastion van Santa Llucia aan te doen, het plein voor de kathedraal en de ronde wandeling langs de vestigingsmuren die vanaf dit punt beginnen. Voor een meer gedetailleerde rondleiding, mis ons artikel Een wandeling door Dalt Vila in 10 haltes niet.

Panoramisch uitzicht op de haven van Ibiza en het bastion van Santa Llucia
Uitzicht op de haven van Ibiza en het bastion van Santa Llucia vanaf het kathedraalplein. Ibiza. Dalt Vila. © Moto Luis Rent a Car

Het natuurlijke juweel van de route van het werelderfgoed van Ibiza

De derde halte op de route brengt ons naar een van de twee stranden van het natuurpark Ses Salines: Es Cavallet en Ses Salines. Beide zijn een uitstekend voorbeeld van zandduinen en systemen waarvan het behoud te danken is aan de invloed van de posidonia-weide tussen Ibiza en Formentera, de grootste ter wereld. Dit ecosysteem zuivert en zuurstofrijkt het water, biedt bescherming aan talloze soorten en dempt de erosie van de zee aan de kust. UNESCO wilde dit kostbare natuurlijke erfgoed benadrukken en beschermen, waarvan de gezondheid onder andere wordt bedreigd door onregelmatige ankerplaatsen.

Ibiza Werelderfgoedroute
De posidonia zuivert het water van de zee en biedt beschutting en voedsel voor tal van mariene soorten. © illesbalears.travel

Vierde en laatste halte: dorp Sa Caleta

Een paar meter lopen van de ingang van het strand van Es Bol Nou, met uitzicht op de zee, zijn de Fenicische ruïnes van Sa Caleta, een Fenicische nederzetting die in de zesde eeuw voor Christus werd bewoond. De archeologische vindplaats bewaart alleen het profiel van de straten, pleinen en huizen, evenals het platform van een gemeenschappelijke broodoven en overblijfselen van mogelijke metallurgische ovens. Op dit punt en opnieuw met de Feniciërs eindigt onze route van het werelderfgoed van Ibiza, een wandeling door de enclaves gemarkeerd door UNESCO.

route patrimonium mensheid ibiza sa caleta
De Fenicische nederzetting van Sa Caleta werd 50 jaar bewoond. © illesbalears.travel

Wil je meer bezienswaardigheden van Ibiza leren kennen?

Stap in je huurauto van Moto Luis en volg de autoroutes door Ibiza die we voorstellen in onze blogs, tours die geschikt zijn om zowel te genieten in de zomer als in de winter. En geniet met volle teugen van uw vakantie op Ibiza!

Dit artikel is gepubliceerd in routes in de auto, en gelabeld als autoroutes|routes in de auto|wat te zien,

RESERVEER UW VOERTUIG MET MOTO LUIS